22 marts 2006

En klassisk Karen Söderberg-defamering

En ret ligegyldig historie i Sydsvenskan, men interessant alligevel som eksempel. Karen Söderberg er Danmarks-korrespondent for denne lokalavis i Malmö. Midt i den bragende Muhammed-krise skrev hun om net-dating i Danmark. Det hele var vel blevet for kompliceret for damen, for hvem én kilde er lige i overkanten af, hvad hun kan håndtere.

Henvisningen herunder er en klassisk Karen Söderberg: Alt det faktuelle er forkert. Det eneste, man kan stole på i en Söderberg-artikel er tendensen: Danmark er et latterligt møgland fuld af fjollede racister og det skal siges to gange om ugen, så den skånske offentlighed ikke glemmer det.

Karen Söderberg citerer Jesper Langballe, men bortset fra, at citatet er erh hårdt klippet, så er det - igen typisk - et anden- eller tredjehåndscitat. Muligvis stammer det fra denne let eksalterede tale, som Söderbergs kilde har holdt.

Man ved aldrig helt, om Karen Söderberg selv taler med dem, hun citerer. Ofte virker det som om hun hellere copy-paster fra de store morgenaviser og glemmer kildeangivelsen, eller emballerer hun sine fordomme løst i formuleringer som "kritikere/mange/nogen siger/hævder".

Bemærk, at der ikke er tale om en overivrig redaktionssekretær: Alt står i Karen Söderbergs artikel:

Världen: Danmark stänger gränserna för icke-akademiker.

(Artiklen handler om opnåelse af statsborgerskab, som er irrelevant i forhold til indrejse- eller opholdstilladelse. Ingen bliver lukket ude af Danmark på grund af den regel, artiklen omhandler.)

Bara den som gått i skolan mer än tolv år i sitt hemland kan i fortsättningen bli dansk medborgare.

(Der er - naturligvis - ikke formelt eller i praksis et sådant krav.)

– Det handlar om att sortera bort dem som inte är värdiga, förtydligade Jesper Langballe från den borgerliga regeringens stödparti Dansk folkeparti i ett tv-uttalande.

(Hårdt klippet citat fra yndlings-värstingen Jesper Langballe, der naturligvis ikke inddeler befolkningen i værdige og ikke-værdige, men taler om værdige til at blive statsborgere, hvilket er en anden snak.

Läs mer

(Det er til gengæld korrekt: Der er mere af samme skuffe andetsteds) Hele artiklen

Officielt om dansk 3-prøven, som Karen Söderberg skriver om