20 marts 2006

Udflugter på hjemmebane - praleri på udebane

Efter Tsunamikatastrofen i Thailand har den svenske udenrigsminister Laila "hvad-er-Phuket?" Freivalds lidt mere prestige end en koldt opvredet gulvklud, så hun er meget anvendelig til at tørre op med i de varme lande. For eksempel er det meget vigtigt for Sverige at opretholde et godt forhold til sharia-staten Yemen, og det gør altid indtryk i en autokratisk stat, når en minister kan fortælle, at man har styr på undersåtterne.

Så samtidig med at hun til hjemmebrug fortæller svenskerne usandheden om, at hun ikke er informeret, og at det var en overivrig embedsmand, der var på spil, er der en helt anden fasthed i stemmen, når hun fører sig frem som islams beskytter på udebane. Her er spinnet, at der var lidt problemer med en højrefløjsorganisation, så regeringen lukkede skidtet - det er budskabet i det brev hun sender fra Sverige og til ambassadører i muslimske lande.

Yemen Observer: Swedes Write to Yemen after closing Website Showing Cartoons - By Observer Staff Feb 15, 2006

SANA'A - Abu Baker Al-Qirbi, the Minister of Foreign and Expatriate Affairs, received on Tuesday a letter from the Swedish Foreign Minister Laila Freivalds, related to the insulting cartoons of Prophet Mohammed (PBUH), Saba news reported.

The Swedish minister expressed her disapproval and sadness at the republication of the cartoons on a right-wing extremist group's website, adding that the Swedish government had closed the site.

Al-Qirbi also received a telephone call from Ekmeladdin Ihsanoglu, the secretary general of the Organization of the Islamic Conference (OIC).

Ihsanoglu briefed Al-Qirbi on the results of his meeting with Javier Solana, the secretary-general of the Council of the European Union, who visited the headquarters of the organization on Monday.

Copyright (c) 2004 - 2005 Yemen Observer Newspaper

Yemen observer er den avis, hvis papirudgave nu er lukket, og hvis chefredaktør risikerer dødsstraf for at offentliggøre danske Muhammed-tegninger. Det er nok ikke Sverige, han skal henvende sig til for at få støtte i sin kamp for ytringsfriheden - og for sit liv.

Avisen kan altså skrive om brevet den 15. februar, så det svenske udenrigsministerium har ikke spildt tiden, som det fremgår af tidsplanen herunder. Det har været vigtigt at være tydlig, som man siger i Sverige.

Riksdag & Departement:

● 3 Februar. Sverigedemokraterna publicerar en bild på Muhammed från sin teckningstävling.

● 8 Februar. kontaktar UD:s Stefan Amér Levonline AB som hyste Sverigedemokraternas hemsida. Företaget får också information från Säkerhetspolisen.

● 9 Februar. Levonline stänger Sverige-demokraternas hemsida.

● 10 Februar. Utrikesminister Laila Freivalds förnekar att hon känt till att Amér kontaktat företaget.

● 11 Februar. Folkpartiets ledare Lars Leijonborg anmäler utrikesministern till KU för granskning om hennes agerande vid stängningen av hemsidan.

● 15 Februar. Statsminister Göran Persson kritiserar i mycket starka ord Amérs agerande.

● 15 Februar. Justitiekanslern inleder sin utredning om stängningen och om Amér eventuellt gjort sig skyldig till tjänstefel.